آیت الله حاج آقا حسین طباطبایی بروجردی
سه شنبه 16 آذر 1389      9183بازديد

آیت الله بروجردی؛ مرجعی بزرگ برای همیشه تاریخ
آیت الله حاج آقا حسین طباطبایی بروجردی مرجع شیعیان جهان اسطوره ای یگانه بود که سالها در اوج ساده زیستی گامهای موثر و فراوانی در ترویج و تبیین دین مبین اسلام برداشت و آثار و برکات به جا مانده از این فقیه بزرگ گنجینه ای ناب برای همیشه تاریخ اسلام و تشیع است.

به گزارش «شیعه نیوز» ، آیت الله حاج آقاحسین طباطبایی بروجردی، فرزند حاج علی آقا طباطبایی بروجردی از سادات سلسله طباطبایی بود که نسبت آنان به حضرت امام حسن مجتبی (ع) می رسد در صفر سال 1292 هجری قمری در شهر بروجرد دیده به جهان گشود. جد پنجم آیت الله بروجردی به نام سید محمد طباطبایی بروجردی نوه دختری علامه مجلسی است.

آیت الله بروجردی علوم مقدماتی را در بروجرد نزد پدرش فرا گرفت و در 18 سالگی برای تکمیل تحصیلات به اصفهان رفت و در آنجا نزد ابوالمعالی کلباسی، سید باقر درچه ای و میر سید تقی مدرسی، در مدارس کلباسی و صدر اصفهانی به تحصیل پرداخت و مدتی نیز از محضر آخوند محمد و جهانگیر خان قشقایی استفاده کرد.

در سال 1318 قمری به نجف اشرف عزیمت کرد و به محضر درس مرحوم آخوند محمد کاظم خراسانی وارد شد و به تحصیل علم پرداخت.

آیت الله بروجردی در سال 1328 هجری قمری با تصدیق علماء اعلام از جمله آیت الله العظمی آخوند خراسانی و شریعت اصفهانی از نجف به ایران مراجعت کرد و در بروجرد اقامت گزید و مدت 33 سال مرجع تقلید اهالی غرب و جنوب غربی ایران و قسمتی از خراسان و ممالک عراق بود و تدریس اصول فقه را نیز بر عهده داشت.

وی در سال 1344 هجری به مکه معظمه مشرف شد و در سال 1345 به ایران مراجعت کرد. در این روزگار حوزه علمیه قم با حضور مرحوم آیت الله حائری یزدی یکی از پایگاههای اصلی جهان اسلام و مرکزیت تشیع به شمار می رفت.

بزرگداشت آیت الله بروجردی - قم

پس از آیت الله حائری مرجعیت تامه شیعه در حوزه اقتدار آیت الله بهجت، آیت الله حاج سید محمد تقی خوانساری و آیت اله صدر الدین صدر قرار داشت.

آیت الله بروجردی از دانشمندان بزرگ در یکصد سال اخیر

آیت الله بروجردی در محرم سال 1363 هجری به قم مسافرت کرد و در آنجا ساکن شد و پس از وفات آیت الله اصفهانی در آبان 1325 شمسی و به دنبال او مرحوم آیت الله قمی مرجع تقلید شیعیان جهان شد.

آیت الله بروجردی به حق یکی از دانشمندان بزرگ در یکصد سال اخیر به شمار می رود به طوری که غیر از فقه و اصول که اوج توانایی ایشان را نشان می داد، در زمینه هیئت و ریاضی قدیم نیز سرآمد بود.

وی دارای تالیفات آثار مکتوب فراوان از جمله "طبقات الرواه"، "بیوت الشیعه"، "رساله حول سند الصحیفه السجادیه"، "ترتیب اساتید الکافی" است.

از آثار به جای مانده آیت الله بروجردی مسجد اعظم قم است که در 21 تیرماه سال 1333، مصادف با ولادت امام هشتم شیعیان امام رضا علیه السلام طی مراسم باشکوهی اولین کلنگ آن به دست ایشان زده شد.

از جمله خدمات ایشان می توان به تاسیس کتابخانه‌ها و مدارسی در شهرهای نجف اشرف، کرمانشاه، ساخت مسجد در هامبورگ و همچنین کمک به ساخت مدارس اسلامی اشاره کرد.

جهان فردی را که در مقابل فساد کل جهان ایستاده بود را از دست داد

آیت الله العظمی حاج آقاحسین طباطبایی بروجردی در شب چهاردهم فروردین 1340 خورشیدی مصادف با ماه شوال سال 1380 قمری پس از شش روز کسالت دعوت حق را لبیک گفت و در زاویه جنوب مسجد اعظم به خاک سپرده شدند.

آیت الله موسوی کرمانی می گوید: "بعد از رحلت آقای بروجردی که برای ایشان همه گروهها جلسه و ختم می گرفتند در یکی از جلسات که مسئول مذهب واتیکان که یکی از رهبران دین مسیحیت بود شرکت داشت در مورد رحلت آیت الله بروجردی گفت: نه تنها شما شخصیتی را از دست داده اید، بلکه جهان فردی را که در مقابل فساد کل جهان بود را از دست داده است."

خدمات آیت الله بروجردی به جهان اسلام کم نظیر بوده است

نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد در این رابطه در سخنانی با اشاره به سالروز رحلت آیت الله بروجردی، خدمات این مرجع بزرگ شیعیان به جهان اسلام را کم نظیر ارزیابی کرد.

حجت الاسلام سید احمد میرعمادی آیت الله بروجردی را از پیروان واقعی و حقیقی مکتب امام جعفر صادق(ع) خواند و بیان داشت: خدمتی که ایشان به جهان اسلام کرده یک خدمت کم نظیر بوده است.

وی به برخی ویژگیها و ابعاد شخصیتی این مرجع عالی قدر اشاره کرد و ادامه داد: استان لرستان به وجود شخصیتی مانند آیت لله بروجردی افتخار می کند.

نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد به نقش آیت الله بروجردی در مبارزه با رژیم شاهنشاهی اشاره کرد و بیان داشت: در آن زمان عوامل رژیم شاهنشاهی حتی از روحانیون تعهد می گرفتند که در خطبه های خود حرفی علیه شاه و رژیم اشغالگر قدس نزنند.

حجت الاسلام میرعمادی به رواج بی بند و باری در جامعه توسط رژیم شاهنشاهی اشاره کرد و گفت: وضعیت به گونه ای شده بود که شعارهای دینی در جامعه تعطیل شده بود و حوزه های علمیه و دانشگاهها حق هیچگونه اظهار نظر در مورد مسائل سیاسی را نداشتند.

وی با اشاره به فعالیتهای آیت الله العظمی بروجردی برای توسعه حوزه های علمیه در آن زمان، بیان داشت: این امر باعث شده بود که بارها این فقیه وارسته توسط رژیم شاهنشاهی تحت فشار قرار گیرد.

نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرم آباد ادامه داد: تلاشهای آیت الله بروجردی و امام خمینی(ره) تا حدودی توانست موجب سر پا نگه داشتن حوزه های علمیه شود.

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم بروجرد در خانه ملت نیز در این رابطه در سخنانی با اشاره به ابعاد شخصیتی آیت الله العظمی بروجردی، گفت: این عالم فرزانه یکی از مردان بزرگ خودساخته در مکتب اهل بیت بود که در دوران حیات خود قدرت نفوذپذیری زیادی در میان آحاد مختلف مردم داشت.

علاء الدین بروجردی با تاکید بر اینکه شخصیت آیت الله بروجردی بعد از مرگ ایشان نیز همواره در نسلهای بعدی تاثیرگذار بوده است، بیان داشت: بازگو کردن فضائل این عالم بزرگ و پرداختن به تاریخی که از افتخارات ملی، منطقه ای و استانی ماست ضروری است.

آنچه ذکر آن حائز اهمیت است این است که یاد و خاطره آیت الله بروجردی در تک تک کوچه های بروجرد هنوز جاری و ساری است و بروجرد هنوز از برکات این عالم فرزانه بر خود می بالد.

خانه قدیمی آیت الله بروجردی - ایام محرم

هنوز هم خانه آیت الله بروجردی در میان کوچه پس کوچه های قدیمی بروجرد مرکز وصال دلهاست و مردم این شهرستان به مانند گذشته روزهای پیاپی چه ساده و بی آلایش با مرجع خود به گفتگو می نشینند و بغض دل وا می کنند.

برگزاری مراسمهای مختلف اهل بیت از جمله عزاداری ایام محرم و شب زنده دارای شب های قدر و ایام اعتکاف در منزل قدیمی آیت الله العظمی سید حسین بروجردی مرجع بزرگ شیعیان دنیا از جمله سنتهای مردم در شهرستان بروجرد است.

از آداب رایج در شهرستان بروجرد برگزاری مراسمهای عزاداری ایام محرم از جمله مراسم روز تاسوعا و عاشورا و شام غریبان در منزل قدیمی آیت الله العظمی سید حسین بروجردی مرجع بزرگ شیعیان دنیا است به طوریکه با حضور در این خانه روحانی اوج ناب پیوند عزداری محرم و دست نیاز مردمانی که به در خانه فرزند پیامبر آمده‌اند را به وضوح می‌توان دید.

خانه آیت الله بروجردی در شهر عالم و فرزانه پرور بروجرد یکی از قدیمی ترین خانه های این شهر است که به خانه "آقا" شهرت دارد. اینجا هنوز بوی قدمهای "آقا" می آید و شمیم خوشش همه خانه را نورانی کرده است.

حضور در مراسم عزاداری محرم خانه "آقا" مختص به بروجردیها و حتی لرستانیها نیست بلکه هر ساله افراد زیادی از سراسر کشور برای ادای حاجت و نذر و یا برآوردن دست نیاز به این خانه روحانی می‌آیند و در میان تار و پود این خانه قدیمی به دنبال مراد و مقصود خود می‌گردند.

اینجا نفس که می‌کشی احساس سبکی خاصی در وجودت سایه می‌اندازد و حتما با خود می‌اندیشی سادگی و عظمت این خانه بزرگ و قدیمی به برکت روح آسمانی مردی است که در زمان حیاتش با روح معنوی و عطر اشکهای خالصانه خود این خانه را در اذهان همه دوستداران اهل بیت ماندگار ساخت.

آری هنوز بروجرد بوی قدمهای مردی را می دهد که دنیا دیگر مانند او را به خود نخواهد دید...آیت الله بروجردی هنوز هم در قلبهای مردمان این دیار زنده و وارسته باقی مانده است... بی گمان کرامات، ساده زیستی و مردمداری این عالم و فقیه برجسته بود که او را جاودانه مرد بروجرد ساخت.

منیع :مهر
مطالب بیشتر

 نظرات شما



نام    
پست الكترونيكي:  
نظر:  
 
 
 
 
   
دریافت اطلاعات...
مقالات
دریافت اطلاعات...